Ekonomia_spoleczna

Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Aktywności Seniorów AS

stało się Przedsiębiorstwem Społecznym.

Kochani Przyjaciele z ogromną radością chcemy Wam przekazać najnowsze wiadomości odnośnie struktur naszego Stowarzyszenia. Otóż nasza organizacja od jakiegoś czasu żywo interesowała się ekonomią społeczną. Chcieliśmy wprowadzić w nasze działanie szereg innowacyjnych i atrakcyjnych metod realizacji celów i projektów charakterystycznych dla naszych zadań na rzecz osób starszych. Dzięki staraniom władz Stowarzyszenia oraz dzięki ogromnej współpracy z doradcami i ekspertami, przystąpiliśmy do ogólnopolskiego projektu Inkubacja i Wsparcie Ekonomii Społecznej.

Po wielu konsultacjach, wizytach ekspertów i doradców okazało się, że nasze pomysły i zadania, które na co dzień realizujemy są wspaniałym odzwierciedleniem tego czym jest ekonomia społeczna. Złożyliśmy stosowne dokumenty oraz biznesplan naszej działalności i niedawno okazało się, że otrzymaliśmy dotację na rozwój naszego Stowarzyszenia ale już jako Przedsiębiorstwa Społecznego.

Projekt „Inkubacja i Wsparcie Ekonomii Społecznej” jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020. Projekt realizowany jest przez Fundację Fundusz Współpracy (FFW) z siedzibą w Warszawie, przy ul. Górnośląskiej 4a, 00-444 Warszawa. Bardzo dziękujemy Funduszowi Współpracy za dotychczasowe wsparcie i nieocenioną pomoc w realizacji naszych planów i zadań. Staliśmy się zatem Przedsiębiorstwem Społecznym czyli miejscem szczególnym, w którym na pierwszym miejscu jest człowiek i jego rozwój oraz niesienie pomocy a dopiero potem zyski i działalność biznesowa.

Poniżej prezentujemy Wam linki do kilku informacji na temat tego czym jest Ekonomia Społeczna i czym zajmują się Przedsiębiorstwa Społeczne. Zachęcamy Was do lektury jak również do tego byście w swoim lokalnym środowisku promowali ten innowacyjny ruch społeczno-biznesowy. Być może w Waszych głowach również pojawi się pomysł na stworzenie miejsca w którym realizować będziecie zadania pro-społeczne ale również znajdziecie przestrzeń do pozyskiwania pieniędzy i rozwijania swojej działalności.

Aktualizacja dnia 23.04.2017