wigilia

Aktualizacja dnia 14.12.2015

Wigilia dla naszych Seniorów

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA to dla Samotnych Seniorów jedne z najtrudniejszych momentów w roku. Wtedy ich osamotnienie staje się jeszcze bardziej dotkliwsze. W tym świątecznym czasie nikt nie powinien zostać sam. W tym roku świąteczne spotkanie odbędzie się w Mławie, w Miejskim Domu Kultury i połączone będzie z uroczystą Wigilją Miejską.

Wigilia rozpocznie się o godzinie 16.00. Program spotkania przewiduje:

* godz.16:00 - powitanie wszystkich Seniorów i mieszkańców miasta Mława przedstawienie tematyki spotkania

* godz.16:15 - program artystyczny w wykonaniu dzieci i młodzieży z Miejskiego Domu Kultury w Mławie

* godz.17:00 - przemówienia okolicznościowe i życzenia świąteczne

* godz.17:15 - wspólny wigilijny posiłek przygotowany przez lokalnych restauratorów

* godz.18:00 - wręczenie paczek świątecznych, ufundowanych przez darczyńców

* godz.18:45 - zakończenie spotkania

W dniu Wigilii, Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Aktywności Seniorów AS będzie rozdawać Seniorom i mieszkańcom miasta Chleb jako znak solidarności ze wszystkimi potrzebującymi oraz sianko prosto z drabiniastego wozu, pod obrus stołu wigilijnego. Dodatkowo sadownicy z Grójca dostarczą nam owoce. jabłka i gruszki, tak aby każdy z obecnych mógł wziąć do swojego domu owoc polskiego sadownictwa. Każdy Senior otrzyma paczkę w której znajdą się m.in. Kawa, herbata, słodycze, oraz inne produkty spożywcze przydatne starszym osobom. Będzie to także doskonała okazja aby nasi członkowie spotkali się z mieszkańcami miasta.

Ważnym celem naszego spotkania jest wskazanie potrzeby bliskości i integracji Seniorów zwłaszcza w okresie świątecznym. Wspólnie pokażemy, że ludzie nie muszą czuć się samotni, że są wśród nas ludzie chcący pomagać, chcący dawać ciepło i bliskość. Największym jednak celem, który chcemy wraz osiągnąć to UŚMIECH na twarzy chorego i samotnego człowieka, który jak mamy nadzieję podczas tego świątecznego spotkania - poczuje się KOCHANY i POTRZEBNY

Najbardziej potrzebujący członkowie naszego Stowarzyszenia - samotni Seniorzy Wigilię 24 grudnia i Święta spędzą z naszymi wolontariuszami, ponieważ nie możemy pozwolić aby ktokolwiek w tym czasie czuł się samotny.